Aquest any des de la biblioteca ens hem volgut sumar al cicle d’activitats Memòria 2N organitzats per l’Ateneu Popular La Baula i nombroses entitats de la ciutat, amb la organització d’una ruta de memòria històrica pel cementiri de la ciutat de Lleida.
“La tardor de 2018 una quinzena d’entitats de les terres de Lleida van organitzar el cicle d’activitats memòria 2N per recuperar la memòria entorn dels bombardeigs que va patir la ciutat de Lleida i altres poblacions de la demarcació el novembre de 1937″.
Per a nosaltres (i tants altres), la recuperació de la memòria històrica és imprescindible. Conèixer el passat per actuar en el present. I sobretot és important recuperar aquella memòria revolucionària, anarquista, que s’ha volgut amagar durant tants anys, i que encara al dia d’avui resta silenciada i tergiversada en molts discursos i actes d’homenatge oficialistes.
Així doncs, el passat dissabte 13 de novembre, vam organitzar una ruta per un espai bastant desconegut com és el cementiri de la ciutat. Sota el títol “Violència, repressió i càstig. Una ruta pels espais de la violència i la memòria col·lectiva” ens vam endinsar i recórrer diversos espais on van transcórrer afusellaments i enterraments massius.
Els diferents espais ja van ser senyalitzats pel Memorial Democràtic l’any 2010, que, en pro d’un posicionament equidistant, va seguir homenatjant als feixistes i criminalitzant a les anarquistes i revolucionàries.
L’explicació històrica va anar a càrrec d’un membre de la CGT Lleida i de la Biblioteca Anarquista Maria Rius. I també volem agrair la participació d’altres persones que ens van ajudar a entendre millor l’espai del cementiri.
Organitzat per la Biblioteca Anarquista Maria Rius, dins del cicle d’actes “2N, Memòria antifeixista”, Memoria2N_2021.
També vam fer un fil a twitter: https://twitter.com/BiblioMariaRius/status/1459237927259709450
Ja al 2018, la biblioteca va acollir un acte de les jornades.
Fotografies del cementiri de Lleida: